מגפת הקורונה נכנסה לחיינו באופן משמעותי במהלך פברואר 2020 ונשארה עד היום כנושא המדובר ביותר בכלל ובפרט בענף הציוד הרפואי. הקורונה כה מדוברת ונוכחת בחיינו עד כדי שמגמות חדשות בתחום שיש להכיר נדחקו לשוליים.
לכן, בבלוג זה ריכזנו מספר מגמות חשובות שנדחקו הצידה, כדי לתת טעימה ממה שלטכנולוגיות בעולם הרפואה יש להציע, ביניהן נמצא פיתוחים רפואיים פורצי דרך ומשני חיים בתחומים שונים שעשויים להקל מאוד בעתיד על מטפלים ומטופלים בתהליכים רפואיים שונים.
1. בינה מלאכותית – (AI) Artificial Intelligence
אוסף של דיסציפלינות מתחום מדעי המחשב לפיהן מכונות ותוכנות טכנולוגיות מדמות את מנגנון החשיבה האנושית. הבינה המלאכותית התפתחה בתחומים שונים וביניהם בתחום המכשור הרפואי בכלל ובציוד דיאגנוסטי (in vitro) בפרט.
בינה המלאכותית כיום משנה את האופן בו מסופקים שירותי הרפואה השונים.
באמצעותה ניתן לאתר גידולים וממצאים פתולוגיים על ידי למידת מכונה מזהה תאים סרטניים לדוגמה, להתאים תרופות למחלות באופן אישי למטופל ועוד.
ככל שמתקדמים בפיתוח תוכנה הנועדה לשימוש בטיפול רפואי ו/או מכשור רפואי, הצורך לענות על דרישות הרגולציה לציוד רפואי עולה.
2. Drug delivery
תהליך טכנולוגי שחווה חידושים רבים לאורך השנים ורק הולך ומתפתח. ישנם תהליכים שהביאו לשיפור טכנולוגיות קיימות ומבוססות כגון: משאפים והתקן לאספקת אינסולין ויש אלו אשר פתחו את הדרך במהלכו תרכובות של תרופות פועלות באתר המטרה אותו הגדירו בגוף האדם ומשפיעות על הגוף בצורה הרצויה. כך מתבצעת העברת התרופה באופן המיטבי ונמנע בזבוז את התרופה ו/או תופעות לוואי.
3. הדפסה תלת מימד בעולם השתלים
הדפסה ממתכת תל מימד הינה פורצת דרך ומאפשרת לא רק גמישות בייצור השתל אלא גם את יצירתם של מבנים גאומטריים מורכבים בגוף האדם שלא ניתנים ליצירה בשום שיטה מסורתית אחרת. החלקים המיוצרים הינם קלים ומיוצרים באופן המותאם אישית עבור כל מטופל ומטופל בהתאם לצרכיו!
יחד עם כל היתרונות הללו, הדפסה זו חוסכת בחומר גלם, בכסף ובכוח אדם.
4. שימוש בפלאפון לצרכים רפואיים באמצעות אפליקציות
פיתוח אפליקציות הינו בין התחומים הטכנולוגיים המובילים ביותר בעולם. האפליקציות נכנסות לתחומי חיים שונים כאשר אחד מהתחומים שתופס תאוצה בשנים האחרונות הינו תחום הרפואה.
אפליקציות המתעסקות עם מדדים רפואיים שונים נחשבות לציוד רפואי וחלה עליהן החובה לעמוד ברגולציה לציוד רפואי המשתנה בהתאם למדינה.
לדוגמה, אפליקציה רפואית שפיתחה LabStyle .
מטרת האפליקציה הינה לסייע לחולי סכרת לנהל את חייהם בצורה נוחה, וטובה יותר. לאפליקציה זו מכשיר קטן אשר מתחבר לפלאפון ומתפקד כמד סוכר היודע למדוד את רמת הסוכר בדם החולה. לאחר מכן, אוסף המכשיר את המידע על רמות הסוכר השונות ושומר אותו כדוח מעקב באפליקציה ייעודית.
5. שירות רפואי דרך הטלפון – טלרפואה – Telemedicine
רפואה מרחוק מאפשרת למטופל לתקשר עם ספק שירותי בריאות באמצעות טכנולוגיה רפואית. כך ניתנים שירותים קליניים מרוחקים על ידי תקשורת בזמן אמת בין הרופא למטופל בשימוש באמצעים ויזואליים אלקטרוניים.
6. Data driven healthcare
מידע מסוג זה נועד לשנות את האופן שבו ארגונים מתקשרים עם לקוחותיהם, השותפים והשווקים השונים. כל תעשיה מחפשת לחקור ולפרוץ גבולות שיאפשרו לשפר את הביצועים והתוצאות, אבל לתעשיית הבריאות יש מאפיינים ספציפיים שהופכים את הנתונים לבעלי ערך גבוה יותר.
יש פוטנציאל עצום שניתן למצוא בשירותי בריאות מונעי נתונים שלא רק מייעלים את ניהול הנתונים אלא משפרים מערכות לחולים, מטפלים ומוסדות.
היתרונות של מידע מסוג זה בא לידי ביטוי הן בשימוש בנתונים על ידי מטופל ומטפל ,בהבטחת פרטיות ואבטחה על ידי הסדרת הנתונים ובחידושים המביאים ליצירת המידע.
7. Nano medicine
ננו-רפואה היא יישום של ננו-חומרים/ננו חלקיקים לתחום הרפואה.
ננו רפואה משמשת כיום לאבחון מחלות, לטיפול ומניעה על ידי שימוש בהתקנים הבנויים מחלקיקים זעירים המורכבים מחומרים סינטטיים וביולוגים.
מטרתה של גישה ממוקדת זו הינה שהתקנים אלו בעתיד ידעו לזהות ולחדור לתוך רקמות ותאים פגועים לתעד אותם, לטפל בהם על ידי שחרור תרופה באזור שניזוק או להשמיד במידה ומדובר בגידול לדוגמה.
אם אתם יצרני ציוד רפואי המעוניינים להשתלב בעולם החדשנות באירופה – עליכם לעמוד בדרישות הרגולציה החדשה לציוד רפואי באירופה (MDR/IVDR) אותן יש ליישם על מנת להיכנס לשוק האירופאי.